Gemeente Edam-Volendam

De gemeente Edam-Volendam is een belangrijke trekpleister op het gebied van toerisme. Volendam met zijn beroemde dijk en Edam met het prachtige stadscentrum. Ook andere toeristische bezienswaardigheden zijn vanuit ons B&B uitstekend te bereiken; zoals de Zaanse Schans of het Zuiderzeemuseum. Ook is ons B&B zeer geschikt als overnachtingsplek tijdens een "rondje IJsselmeer". Wilt u een uitstapje maken richting Amsterdam? Er is een opstaphalte op 50 meter afstand van het B&B (ook richting Hoorn en Purmerend).

Omgeving Edam

Edam ontstond bij een dam aan de IJe of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.

Omgeving Volendam

In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Follendam. Zo kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Ook bleven sommige grondwerkers na de beëindiging van het graafwerk achter in het nieuw ontstane dorp.